preskoči na sadržaj
 

KRITERIJI  OCJENJIVANJA U NASTAVI VJERONAUKA

4 su elementa koji se ocjenjuju u nastavi školskoga vjeronauka:

         - znanje

         - stvaralačko izražavanje

         - zalaganje

         - kultura međusobne komunikacije

 

- Znanje

Usmeno i pisano se provjerava poznavanje, razumijevanje i povezivanje obrađenoga nastavnog sadržaja, prema Planu i programu katoličkog vjeronauka te ključnim pojmovima za svaku nastavnu cjelinu i teme u njoj.

Učenici se nastoje ispitati na različite načine i u raznim oblicima rada (rad u paru, u skupini, individualni rad), a dva puta godišnje i pisanim provjerama - jednom u prvome i jednom u drugom polugodištu.

 

- Stvaralačko izražavanje

Riječ je o pisanome i usmenome izričaju (sastavci, molitve, prepričavanje, zamišljanje i pripovijedanje, uživljavanje u lik i sl.), likovnome izričaju (crtanje, izrada stripa, slikanje, oblikovanje, osmišljavanje plakata ili prezentacije, video uratka i sl.), glazbeni i scenski izričaj ('odglumiti' neki događaj, pantomimom pokazati, uključiti glazbi i/ili pjevanje, uključivati se u zajedničko pjevanje i sl.).

Sve ove načine stvaralaštva učenici mogu pokazati tijekom rada na satu, u obradi gradiva ili na satovima ponavljanja, ali i kod kuće, u pisanju domaćih zadaća, pripremanju za rad u skupini (npr. zajednički dogovor kako "odglumiti" neki sadržaj ili kako ga pokazati drugima plakatom, prezentacijom ili na neki drugi kreativan način kojega su se sami domislili) te međusobnim pomaganjem u stvaralaštvu bilo koje vrste.

 

- Zalaganje

Ovim se elementom ocjenjivanja vrjednuje aktivnost na satu, odnos prema radu i domaćoj zadaći, marljivost, dosljednost, upornost i odnos poštovanja prema sadržajima koji su dio kršćanske duhovnosti.

 

- Kultura međusobne komunikacije

Ovaj element ocjenjivanja obuhvaća odnos vjeroučenika prema svojim vršnjacima u razredu i u školi te prema odraslima.

Potiče ih se da prihvaćaju svakog čovjeka (Isusova zapovijed ljubavi), poštuju različitosti, surađuju međusobno, pomažu drugima, da izgrađuju i produbljuju suosjećanje i razumijevanje prema bližnjima i samima sebi te da poštuju kršćanske vrjednote koje im se nude te da ih žive.

TražilicaWeb stranice


Kalendar
« Studeni 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji


Brojač posjeta
Ispis statistike od 10. 6. 2015.

Ukupno: 41762
Ovaj mjesec: 432
Danas: 7
preskoči na navigaciju